Aardappel-groenteschotel
Bereidingstijd: 1,5 uur (incl oventijd)
Ingrediënten:
1 kg aardappels geschild en in stukken gesneden;
500 gram knolselderij geschild en in stukken gesneden;
zout en peper;
500 gram spitskool grof gesneden;
2 paprika’s in stukjes gesneden;
2 uien gesnipperd;
4 el roomboter + extra
100 ml kookroom;
nootmuskaat;
4 el ajvar;
150 ml melk;
2 eieren;
2 sneetjes brood verkruimeld;
50 gram belegen kaas geraspt;
200 gram creme fraiche;
1 bosje bieslook;
Kook de aardappels en de knolselderij ca 25 minuten. Verhit 1 el boter. Fruit de helft van de ui. Bak de spitskool kort mee. Blus af met de kookroom en kook tot de room verdampt is. Brang op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Verhit 1 el boter en fruit de andere helft van de ui. Bak de paprika kort mee. Breng op smaak met zout en peper. Roer 3 el ajvar erdoorheen. Fruit ca 5 minuten. Giet de aardappels en knolselderij af. Stamp fijn samen met melk, zout en nootmuskaat. Laat de puree een beetje afkoelen en roer de eieren door de puree. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in. Verdeel 1/3 van de puree over de bodem. Verdeel de spitskool erover, weer een laagje puree en vervolgens het parpikamengsel. en verdeel de overige puree erover. Meng het brood met de kaas en verdeel over de puree. Bak de groenteschotel in 40 minuten in de oven. Roer de zure room en 1 el ajvar door elkaar, hak de bieslook fijn en bestrooi over de schotel en serveer met de ajvarroom.
Geniet ervan!