Appeltaart met speculaasbodem

Ingrediënten:
Bodem:
125 gram roomboter;
125 gram suiker;
1/4 tl zout
1/2 ei;
225 gram bloem;
2 tl speculaaskruiden

Amandelspijs:
100 gram amandelmeel;
1/2 ei;
100 gram suiker;
1/4 tl zout

Vulling:
5 appels
60 gram roomboter;
2 eieren + 2 eidooiers;
1 tl vanillepoeder;
100 gram suiker;
1/4 tl zout;
2 el maïzena

Afwerking:
60 gram abrikozenjam;
2 el water

Klop 1 ei los in een kom en gebruik de helft voor de bodem. Meng het halve ei met de roomboter, suiker en zout. Voeg de bloem en speculaaskruiden toe en kneed tot een samenhangend deeg. Dek af met vershoudfolie en laat 45 minuten rusten in de koelkast,
Meng voor de amandelspijs de amandelmeel, andere helft van het ei, suiker en zout door elkaar. Verpak in vershoudfolie en bewaar in de koelkast tot gebruik.
Vet een quichevorm in met boter en verdeel het deeg over de vorm. Snijd de randen bij. Verdeel de amandelspijs over de bodem van de taart. Bewaar in de koelkast tot gebruik.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in kleine blokjes en verdeel over de amandelspijs.
Smelt voor de vulling de boter in een steelpan. Zet het vuur uit. Voeg de vanillepoeder. suiker, eidooiers en 2 eieren, zout en maïzena toe en meng door elkaar. Schenk dit mengsel over de appels en bak de taart in ca 1 uur gaar.
Druk de abrikozenjam door een zeef. Verwarm de gezeefde jam met het water in een steelpan. Bestrijk de warme appels met de jam. Laat de taart afkoelen voor het aansnijden.

Geniet ervan!