Appeltaart met walnoten

Bereidingstijd: 2,5 uur incl wachttijd en oventijd

Ingrediënten:
200 gram koude roomboter;
250 bloem;
25 gram maizena;
50 gram amandelmeel;
200 gram lichtbruine basterdsuiker;
1/2 tl zout;
150 ml water;
75 gram gedroogde cranberry’s;
75 gram rozijnen;
1,5 tl speculaaskruiden;
1 sinaasappel geraspt en geperst
150 gram walnoten fijngehakt;
500 gram Elstar appels geschild en in partjes;
1 citroen geraspt en geperst;
1 el abrikozenjam

Snijd de roomboter in stukjes en meng samen met de bloem, maizena, amandelmeel, 100 gram lichtbruine basterdsuiker en zout in de keukenmachine. Voeg 50 ml water toe en mix kort tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg kort me de handen en vorm een bal. Pak in met vershoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
Doe in een kleine pan cranberry’s, rozijnen speculaaskruiden, 50 gram lichtbruine basterdsuiker, rasp en sap van sinaasappel en 50 ml water. Breng het mengsel op een middelhoog vuur aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken. Laat even afkoelen. Meng de fijngehakte walnoten door het mengsel.
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een springvorm met bakpapier. Vet de randen in met een beetje roomboter. Bestuif een werkblad met bloem en kneed het deeg kort en rol met een deegroller uit tot een grote ronde lap. Bekleed de bodem en zijkant van de springvorm met het deeg. Prik met een vork gaten in het deeg. Zet de vorm in de koelkast.
Meng de stukjes appel met de rasp en sap van de citroen en 50 gram lichtbruine basterdsuiker.
Verdeel het walnoten-cranberrymengsel over de bodem van de taart. Verdeel de stukjes appel erover en bak de taart ca 45 minuten.
Verwarm de abrikozenjam met 50 ml water en bestrijk de warme appeltaart met de jam. Laat de taart verder afkoelen.

Geniet ervan!