Briochebroodjes
Ingrediënten:
225 ml lauwwarm water;
50 ml halfvolle melk kamertemperatuur;
1,5 zakje gedroogde gist;
450 gram patentbloem;
12 gram zout;
40 gram kristalsuiker;
120 gram roomboter ongezouten, op kamertemperatuur;
1 ei
1 el olijfolie
1 ei;
3 el water;
2 tl sesamzaad
Meng in een kleine kom het lauwwarme water, melk en gedroogde gist. Laat dit even staan. Meng ondertussen in een grote kom de bloem, zout en suiker door elkaar. Voeg de roomboter toe en kneed tot er kruimels ontstaan. Voeg het gistmengsel en het ei toe en meng goed door elkaar. Er ontstaat een nat en plakkerig deeg. Stort dit deeg op een schoon werkoppervlak (zonder bloem). Pak het deeg met een deegschraper van het aanrecht en stort dit weer op het werkblad. Doe dit ca 5 minuten totdat het deeg minder plakker wordt. Vet een grote kom in met olie en leg het deeg hierin. Dek af met vershoudfolie en laat het deeg 1,5 uur rijzen. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Laat genoeg ruimte over tussen de bollen. Dek af en een keukendoek. Laat nog weer 1-2 uur rijzen. Zet een ovenschaal met water onderin de oven en verwarm de oven voor op 180 graden. Klop het ei met water los en kwast hiermee de bollen in. Verdeel de sesamzaad over de bolletjes. Bak ze in ca 18 minuten in de oven bruin. Laat ze afkoelen