Burger op briochebrood met peperroomsaus

Ingrediënten:
briochebrood:
225 ml lauwwarm water;
50 ml halfvolle melk kamertemperatuur;
1,5 zakje gedroogde gist;
450 gram patentbloem;
12 gram zout;
40 gram kristalsuiker;
120 gram roomboter ongezouten, op kamertemperatuur;
1 ei
1 el olijfolie

1 ei;
3 el water;
2 tl sesamzaad

Peperroomsaus:
boter;
4 sjalotjes fijngesnipperd;
1 el wittewijnazijn;
2 tl peperkorrels fijngemalen;
150 ml runderbouillon;
scheutje worcestersaus;
5 el slagroom

Burgers:
400 gram rundergehakt;
1 tl knoflookzout;
peper;
olijfolie;
4 plakjes cheddar;
grote slabladeren;
plakjes rode ui en tomaat

Briochebrood: Meng in een kleine kom het lauwwarme water, melk en gedroogde gist. Laat dit even staan. Meng ondertussen in een grote kom de bloem, zout en suiker door elkaar. Voeg de roomboter toe en kneed tot er kruimels ontstaan. Voeg het gistmengsel en het ei toe en meng goed door elkaar. Er ontstaat een nat en plakkerig deeg. Stort dit deeg op een schoon werkoppervlak (zonder bloem). Pak het deeg met een deegschraper van het aanrecht en stort dit weer op het werkblad. Doe dit ca 5 minuten totdat het deeg minder plakker wordt. Vet een grote kom in met olie en leg het deeg hierin. Dek af met vershoudfolie en laat het deeg 1,5 uur rijzen. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Laat genoeg ruimte over tussen de bollen. Dek af en een keukendoek. Laat nog weer 1-2 uur rijzen. Zet een ovenschaal met water onderin de oven en verwarm de oven voor op 180 graden. Klop het ei met water los en kwast hiermee de bollen in. Verdeel de sesamzaad over de bolletjes. Bak ze in ca 18 minuten in de oven bruin. Laat ze afkoelen

Peperroomsaus: Verhit in een koekenpan een klontje boter en bak de helft van de sjalotjes zacht en goudbruin. Voeg de witte wijnazijn en de peper toe. Zet het vuur hoger en kook tot de azijn bijna verdampt is. Schenk de runderbouillon en worcestersaus erbij en kook tot het vocht voor de helft is ingekookt. Voeg de slagroom toe en kook ca 2 minuten.

Burgers: Meng het gehakt, overige sjalotjes, knoflookzout en peper in een kom. Vorm 4 grote of 6 kleinere ballen van het gehakt. Druk iedere bal plat tot een burger. Verhit in een koekenpan olijfolie en bak de burgers op hoog vuur ca 2 minuten per zijde. Verdeel de cheddar over de burgers en gril de burgers verder tot de kaas gesmolten is.

Verdeel de sla over de broodjes, Leg de burgers erbovenop en verdeel de plakjes rode ui en augurk eroverheen. Verdeel wat van de peperroomsaus erover.

Geniet ervan!