Gehaktschotel met aardappelpuree

Ingrediënten voor 4 personen:
olijfolie;
1 ui fijn gesneden;
1 wortel in plakjes;
3 teentjes knoflook fijngesneden;
1 tl komijn;
1/2 tl kaneel;
500 gram gehakt;
200 ml gehakte tomaten;
1 el tomatenpuree;
2,5 cm verse gemberwortel geschild en fijngesneden;
1 rode chilipeper gehakt en zaadjes verwijderd;
1 el rode wijnazijn;
zeezout;
peper;
100 gram doperwten diepvries;
250 ml kokend water;
ketchup voor erbij;

voor de puree;
750 gram aardappels geschild en in stukjes;
75 gram ongezouten roomboter;
2 eidooiers;
40 ml volle melk;
40 ml slagroom;
snufje gerookte paprikapoeder;

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de aardappels 10 tot 15 minuten in gezouten water. Giet af. Fruit ondertussen de ui, wortel en knoflook tot ze zacht en goudbruin zijn in olijfolie. Voeg de komijn en kaneel toe en bak ze enkele minuten mee. Rul het gehakt mee. Voeg de gehakte tomaten en tomatenpuree toe samen met de gember, chilipepers, azijn en zout en peper. Laat alles 8 minuten sudderen. Roer de erwtjes erdoor en schenk het water erbij. Breng aan de kook en laat half uurtje sudderen. Pureer de aardappels en klop de boter en eidooiers erdoor. Voeg steeds een beetje melk en slagroom toe zodat het een smeuïg puree wordt.
Doe het gehaktmengsel in een ovenschaal en verdeel de puree erover. Bestrook de bovenkant met paprikapoeder en bak de gehaktschotel in 25 minuten goudbruin. Lekker met een beetje ketchup.

Eet smakelijk!