Quiche met venkel en roquefort

Ingrediënten:
Voor het deeg:
215 gram bloem;
1 tl zout;
155 gram koude boter in blokjes;
bakbonen

Voor de vulling:
2 venkelknollen ca 700 gram;
1 el olijfolie;
6 eieren;
50 gram crème fraîche;
1/2 bosje platte peterselie grof gehakt
zout en peper
150 gram roquefort

Meng voor het deeg de bloem met het zout in een kom en voeg de boter toe. Kneed het kort. Voeg 3 el koud water toe en kneed het tot een samenhangend geheel. Druk het deeg plat en verpak het in huishoudfolie en leg het 30 minuten te rusten in de koelkast.

Maak voor de vulling de venkelknollen schoon en snijd ze ieder in 8 parten. Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak de venkel lichtbruin. Bestrooi met de suiker en laat kort karamelliseren. Blus af met 2 el water. Breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen.

Bekleed een springvorm met bakpapier en vet de randen in met een beetje boter. Rol het deeg uit en bekleed de springvorm. Leg bakpapier in de springvorm en vul de vorm met bakbonen. Zet de springvorm in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bak de deegbodem met bakbonen 30 minuten in de oven. Verwijder de bakbonen met het bakpapier. Kluts de eieren met de crème fraîche en meng de peterselie er doorheen. Breng op smaak met zout en peper. Doe het eimengsel in de bodem en leg de venkel erin. Verbrokkel de roquefort grof er overheen. Verlaag de oventemperatuur naar 150 graden en bak de quiche in 35 minuten.

Laat hem kort afkoelen. Eet smakelijk!