Souvlaki met Griekse salade

Bereidingstijd: 1 uur

Ingrediënten: 4 personen
200 ml Griekse yoghurt;
600 gram schouderkarbonade;
2 uien in halve ringen;
4 teentjes knoflook 3 teentjes in plakjes, 1 geperst;
1,5 citroen 1 gesperst, 0,5 in plakken gesneden;
4 el gedroogde oregano;
250 ml olijfolie;
zout en peper;
1,5 komkommer;
2 el gedroogde dille;
1 rode ui;
350 gram trostomaten in parten;
2 paprika’s groen en rood in repen gesneden;
15 gram oregano;
1 el rodewijnazijn;
200 gram feta;
120 gram groene olijven;
4 volkoren pita’s

Leg een schone theedoek in een zeef en laat daarin de yoghurt uitlekken. Snij de harde stukken en het bot uit de karbonade en snij het vlees in blokjes en doe in een kom. Voeg de ui-ringen, plakjes knoflook, gedroogde oregano, 200 ml olijfolie, het citroensap, zout en peper toe. Meng goed door elkaar en laat minimaal 30 min. afgedekt met vershoudfolie marineren in de koelkast. Halveer ondertussen een halve komkommer in de lengte. Verwijder met een lepel de zaadlijsten en rasp het vruchtvlees grof. Laat het vruchtvlees uitlekken in een zeef. Meng de komkommer, dille, geperste knoflook en uitgelekte yoghurt. Breng op smaak met peper. Dek af met vershoudfolie en zet in de koelkast. Verhit de grillpan op hoog vuur. Gril de souvlaki 6-8 min. op hoog vuur gaar, maar nog wel sappig. Keer halverwege. Voeg op het eind de marinade nog toe en verwarm mee. Snijd de rest van de komkommer in stukjes. Snijd de blaadjes van de oregano fijn. Klop de rest van de olie en de rodewijn azijn met de oregano tot een dressing. Sprenkel de dressing over de salade. Snijd de feta in 8 kleine blokjes en verdeel samen met de olijven over de salade. Verwarm de pita’s volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer het vlees met de pitabroodjes, salade, tzatziki, plakjes citroen en eventueel wat extra gedroogde oregano.

Geniet ervan!