Spanakopita
Bereidingstijd: ca 1 uur
Ingrediënten: 4 personen
750 gram verse spinazie gewassen en uitgelekt;
50 gram pijnboompitten;
olijfolie;
2 preien in ringen gesneden;
bosje lente-ui in ringen gesneden;
zout en peper;
200 gram feta verkruimeld;
handje dille;
5 grote vellen filodeeg
Laat de filodeeg ontdooien. Doe de spinazie in een vergiet en schenk er kokend water overheen. Je zit dat de spinazie begint te slinken. Laat de spinazie goed uitlekken. Verhit ondertussen olijfolie in een koekenpan en bak de prei en lente-ui en een snuf zout tot ze zacht zijn. Breng op smaak met zout en peper. Doe de spinazie in een schone theedoek en knijp boven de gootsteen het vocht eruit. Meng de spinazie met de pijnboompitten, feta, dille en het preimengsel in een kom.
Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet de ovenschaal in met olijfolie. Bestrijk de filodeeg met olijfolie en bekleed de ovenschaal met 3 vellen. Laat wat deeg over de randen hangen. Verdeel de spinazie erover. Leg de overige 2 vellen filodeeg erover en vouw de randen terug over de vulling. Snijd de bovenkant met in gelijke stukken, maar snijd niet helemaal door. Bak de spanakopita in 35 minten in de oven tot het filodeeg goudbruin is. Kan zowel warm als op kamertemperatuur gegeten worden.
Eet smakelijk!