Spekkoek

500 gram roomboter op kamertemperatuur;
10 eieren gesplitst;
250 gram kristalsuiker;
250 gram witte basterdsuiker;
275 gram bloem;
5 tl kaneel;
2,5 tl kruidnagelpoeder;
1,5 tl nootmuskaatpoeder;
1,5 tl kardemonpoeder

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een springvorm met bakpapier en vet de randen in. Klop de boter romig en klop vervolgens de eidooiers mee. Voeg de suiker beetje bij beetje toe tijdens het mixen. Mix steeds goed na iedere toevoeging. Klop in een andere kom de eiwitten stijf en spatel de het eiwit voorzichtig door het botermengsel. Spatel beetje bij beetje de bloem door het beslag. Schep de helft van het beslag in een andere kom. Zeef de kruiden boven één kom en spatel ze voorzichtig door het beslag.
Schep een dun laagje van het naturel beslag op de bodem van de springvorm. Onthoud hoeveel eetlepels je gebruikt, dit aantal houd je aan bij de volgende lagen. Zo ontstaan er gelijkmatige lagen. Bak deze 1e laag in 4-6 minuten in de oven tot hij goudbruin en gaar is. Haal de cake uit de oven en zet de bovenste gril van de oven aan. Schep eenzelfde hoeveelheid gekruid beslag als de 1e laag in de springvorm. Zet de vorm weer voor ca 4 minuten in de oven tot hij goudbruin en gaar is. Herhaal deze stappen nu afwisselend tussen het naturel en gekruid beslag tot het beslag op is. Zo ontstaan de laagjes.
Verander de stand van de oven van bovenste grill naar boven- en onderwarmte op 150 graden. Zet de spekkoek in de oven en bak nog eens 10-15 minuten. Laat de keek afkoelen voordat je de springvorm verwijderd en de spekkoek aansnijdt.

Serveer de spekkoek op kamertemperatuur. Je kunt hem heel goed invriezen in 2 lagen aluminiumfolie. Zo kun je er langer van genieten.