Tarwebrood
Bereidingstijd: 5 minuten + 3 – 30 uur wachttijd
Ingrediënten:
450 gram volkoren tarwemeel;
2 tl droge gist;
2 tl zout;
375 ml warm water;
vershoudfolie;
ovenbestendige braadpan met deksel;
bakpapier
Meng in een kom de volkoren tarwemeel met de gist en het zout. Voeg 375 ml warm water toe. Meng alles kort door elkaar met een houten lepel totdat er geen droge stukjes meer zijn. Er ontstaat een natte plakkerige massa. Dek de kom af met de vershoudfolie en laat het deeg 3 uur rijzen tot het deeg in volume is toegenomen. Je kan het deeg nog 12 uur tot 3 dagen in de koelkast laten rusten zodat de smaken nog meer tot zijn recht komen. Heb je die tijd niet, kun je gelijk na het rijzen verder. Laat het deeg eerst een half uur uit de koelkast op kamertemperatuur komen. Zet de braadpan met deksel vast in de oven en verwarm de oven voor op 220 graden. Haal de braadpan uit de oven en bekleed met bakpapier. Schraap met een houten lepel het deeg uit de kom in de braadpan. Zet de braadpan met deksel in de oven en bak het brood 30 minuten. Verwijder het deksel en bak nog eens 20 minuten. Laat het brood 20 minuten rusten voordat je hem aansnijd.
Geniet ervan!
Ps: Je kan ook speltmeel gebruiken in plaats van volkoren tarwemeel