Tomatensoep met basilicum
Ingrediënten: 4 personen
900 gram verse tomaten gehalveerd;
4 el olijfolie;
3 wortels in stukjes;
3 stengels bleekselderij in stukjes;
4 sjalotten gesnipperd;
4 teentjes knoflook geperst;
2 el olijfolie;
snufje cayennepeper;
15 gram verse basilicum grof gehakt;
2 groentebouillonblokjes;
2 laurierblaadjes
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de gehalveerde tomaten over de bakplaat en besprenkel ze met de 2 el olijfolie. Rooster de tomaten in ca 20 minuten. Bak ondertussen de wortel en bleekselderij in olijfolie tot ze zacht zijn. Voeg de knoflook en sjalotten toe en bak ca 4 minuten mee. Haal de tomaten uit de oven en laat ze afkoelen. Doe de tomaten en wortel en bleekselderijmengsel in een grote soeppan en pureer met een staafmixer. Verkruimel 2 groentebouillonblokjes in een kom en voeg 1,5 liter gekookt water toe. Roer goed door en voeg toe in de soeppan. Breng dit samen met de puree, laurierblaadjes en wat zout aan de kook en laat vervolgens op een laag vuur nog ca 20 minuten sudderen. Breng op smaak met cayennepeper en basilicumblaadjes.
Eet smakelijk!